COĞRAFYA
Güney Marmara bölgesinin Sakarya vadisinde yer alan Osmaneli, Bilecik iline bağlı bir ilçe merkezidir. İl merkezinin 34 km kuzeyine düşen ilçe, Haydarpaşa-Ankara demir yolu ile İstanbul-Eskişehir kara yolu üzerindedir. Kara yolu ile İznik üzerinden Bursa ve Yalova’ya bağlanır.
1926 yılına kadar nahiye olan Bilecik’in güzel ve şirin ilçesi Osmaneli, aynı tarihte ilçe statüsüne kavuşarak Bilecik il merkezine bağlandı. Fiziksel çevre açısından kent, Sakarya, Göksu ve Göynük vadilerinin genişlediği alanlarda kuzeybatıda Kocakuyu Ovası ve Oğulpaşa yaylasında, batıda ve güneybatıda Güvence ve Karapınar yöresinde, güneyde Boyalıca ile Paşalar Boğazı ve Karasu vadisinde yer almıştır. Fazla engebeli olmayan arazinin ortalama yüksekliği 300 m dolayındadır.
Yüzölçümü 526 km2’yi bulan Osmaneli’nin merkezinin rakımı 132 m’dir. Doğuda Gölpazarı, güneyde Bilecik, batıda Bursa iline bağlı Yenişehir ve İznik ilçeleri ve İzmit’in ilçeleriyle, kuzeyde Sakarya’nın Pamukova ilçesiyle çevrilmiştir. 27 köye sahip olan ilçenin merkez nüfusu 14.588’dir. İlçe nüfusunun tamamı ise 21.195’tir. Verimli tarım arazilerine sahip olan ilçe, kızılçam ormanları ile kaplı dağlarla çevrilidir. Yemyeşil peyzajı, ılıman iklimi ve suyunun bolluğu Osmaneli’nin tarım ürünlerini zengin kılmıştır.
AKARSULAR
1. Sakarya Nehri: Eskişehir Çifteler mevkiinden doğar. Karadeniz’de sonlanır. Türkiye’nin en büyük üçüncü nehridir.
2.Göksu Nehri: Coğrafyacıların Gallus adıyla andıkları bu dere Galler’in Gallos ırmağından ayrıdır. Bursa il sınırları içinde doğar ve Osmaneli ilçe merkezine 6 km uzaklıkta, yapımı Mimar Sinan’a ait olan kemerli Taş köprünün hemen altında Sakarya nehrine dökülür.
3.Göynük Çayı: Bolu ilinin Göynük ilçesinden memba suyu niteliğinde doğar. Medetli köy sınırlarından Osmaneli ilçe merkezine ulaşarak Sakarya nehrine dökülür.