İFTAR SONRASI TARIM,GIDA VE HAYVANCILIK BAKAN YRD. MEHMET DANİŞ VE TARIM KREDİ KOOPARATİLERİ GENEL MÜDÜRÜ DR FAHRETTİN POYRAZ,MİLLETVEKİLİMİZ HALİL ELDEMİR ÇİFTCİLERİMİZLE OSMANELİ’DE TARIMI DEĞERLENDİRDİ

58-IMG_2737

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’in İlçemizdeki tarımla ilgili konuları bakanlığa taşıması ve sonrası bakanımızın çiftçlerimizle Osmaneli de bir araya gelme isteği iftar programı sonrası Sakarya Salonumuzda gercekleşti.Milletvekilimiz Halil Eldemir’in yönettiği toplantıda Tarım,gıda ve hayvancılık bakan yardımcısı Mehmet Daniş,Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr Fahrettin Poyraz,Milletvekilimiz Halil Eldemir,Kaymakamımız Edip Çakıcı,Belediye Başkanımız Münür Şahin,İl Genel Meclis üyemiz Hakan Özkan,siyasi partilerimizin yöneticileri,Tarım il ve ilçe müdürleri,kamu özel sektör temsilcileri,Kooparatifler ve Birliklerin yönetcilerinin katıldığı toplantıya Muhtarlarımız ve Çiftçilerimiz büyük ilgi gösterdi.

Milletvekilimiz Halil Eldemir yaptığı açılış konuşmasında;

Beşevler,Yeşilcimen,Oğulpaşa,Çerkeşli,Gaziler,Ağlan,Düzmeşe,Medetli,Soğucakpınar,Selcik gibi büyük köylere sahip.Bu köylerimizde 2002 den sonra yapılan 7 den fazla gölete yenileri ilave ediliyor.Yapımı devam eden Soğucakpınar ve proje aşamasında olan Göynük barajı,Kızılöz barajı sonrası sulanabilir alanlar çok daha artacak.Toplam 134.000 Dönüm tarım arazisinin % 60 şu an sulanabilir konumda.

Toplam tarım arazisinin %80 lik kısmında sırasıyla 1-Karpuz,2-Domates,3-Ayva,4-Şeftali,5-Buğday üretimi yapılıyor.Raf ömrü çok kısa olan karpuz,domates,şeftali aynı zamanda pazar riski taşıyan ürünler.Son yıllarda teşviklerle kanatlı hayvan üreten 10’nun üzerinde büyük tesis yapılmış 5.000.000 TL üzerinde hibe sağlanmıştır.Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık tekrar canlanmaya başlamıştır.CP Standart Gıda AŞ en önemli gıda sanayimizdir.
Ürün çeşitliiğinin son yıllarda artmaya başladığı gözlenmektedir. Bağcılık,Kırmızı Biber,Fasulye,yem bitikileri,kavun üretimde artış gösteren ürünlerdir.Yeni ürünlerlere ürün çeşitliğinin artması çiftçimiz için riskleri azaltacaktır dedi.

Daha sonra Çiftcilerimiz,kooperatif ve birlik yöneticileri,tarım ile ilgili sorun ve önerilerini bakana ve genel müdüre ilettiler.Oldukça samimi bir ortamda gelişen toplantıda Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr Fahrettin Poyraz kısaca gelecek planlarını anlattı.Genel Müdürümüz yaptığı konuşmada;
Daha sonra Çiftcilerimiz,kooperatif be birlik yöneticileri,tarım ile ilgili sorun ve önerilerini bakana ve genel müdüre ilettiler.Oldukca samimi bir ortamda gelişen toplantıda Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr Fahrettin Poyraz kısaca gelecek planlarını anlattı.Genel Müdürümüz yaptığı konuşmada;
Çin başta olmak üzere yeni pazarlar araştırdıklarını.Kooperatifin sözleşmeli alımlar yapmak suretiyle yeni pazar olanaklarını yaratacağını.Kooperatifin çiftcilerin lehine rekabet ortamı oluşturduğunu ifade etti.

Tarım,gıda ve hayvancılık bakan yardımcımız Mehmet Daniş yaptığı konuşmada;
Osmaneli Belediye Başkanımıza tarıma olan ilgisi ve program için teşekkür etti.Osmaneli tarım acısından çok şanslı bir bölge.Verimli topraklara ve bunun sonucu karpuz başta olmak üzere bir çok tarımsal ürüne sahip.Tarımda ürün çeşitliliği şart. Riskleri ürünlerimizin çeşitliliğini arttırarak azaltabiliriz.Pazarlama sorunu üzerinde çalışıyoruz ve her zaman öncelikli konumuz.Özellikle maliyetler dikkate alınarak her üründe taban fiyat uygulamasına gelmeyi sağlamalıyız,bunun için çalışıyoruz.Çiftci kayıt sisteminde sorunlar var çözeceğiz.Arazilerin cok parcalanmış olması,cok mirasçının olması kayıt sistemini zorluyor.Sonuçta çiftçi desteklerden ÇKS nedeniyle tam yararlanamıyor.Bunun için yasal düzenleme için çalışıyoruz,

Hayvancılık gelişmeli,Osmaneli de özellikle yaylaların olduğu Oğulpaşa,Boyunkaya,Hisarcık,Adliye,Sarıyazı,Ağlan,Dereyörük,Avdan,Orhaneli gibi köylerimiz hayvancılık için çok uygun.Buralar da büyük meralar var.Osmaneli de hayvancılık konusunda hızlı bir gelişim var.Kanatlı hayvancılık konusunda da büyük tesislere sahip ve bunların her gün sayısı artıyor.CP gibi büyük bir gıda sanayi var.Genç çiftçi, programlarından en çok Osmaneli yararlanıyor.Osmaneli de belediye mezbahası büyük şans.

Osmaneli’de üretim çeşitliğini arttırmalıyız.Başta Tarım ve Kredi Kooperatifimiz ki genel müdürü Fahrettin abimizin kooperatifi olmak üzere pazar olanakları yaratmalıyız.Hayvancılık çiftçi için tarımın yanında mutlaka olmalı.Tarsimden yararlanmalıyız.Buradan cıkan önerileri mutlaka değerlendireceğiz.Belediyemizin tarıma ilgisi ve mezbaha,paketleme tesisi,hal binası yatırımları cok güzel.Başkanımıza tarıma yatırımları ve destekleri için teşekkür ediyoruz.Sütçülük,süt toplama konusunda sorunlarınızın notunu aldık ve mutlaka çözüm bulacağız.

Bu arada doludan zarar gören Soğucakpınar köyümüz çiftcilerine geçmiş olsun diyoruz.Onların zararlarını gidermek için gerekeni yapacağız dedi.

Başkan Münür Şahin bakanımıza ,genel müdürümüze,milletvekilimize yoğun programlarına rağmen Osmaneli’ye zaman ayrıdıkları ve ilçemiz tarımına destekleri için teşekkür ediyoruz dedi.Yöresel ürünlerden oluşan hediyeleri günün anısına kendilerine takdim etti.