İPEK KOZA İŞLEME SANATÇISI MERAL EVCİN ÖZDEMİR VE EŞİ BÜLENT ÖZDEMİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ MÜNÜR ŞAHİN’İ ZİYARET ETTİ.

47686457_2166126206937244_7134831497822863360_n

İpek Koza İşleme Sanatının önde gelen isimlerinden olan Yalovalı Sanatçı Meral Evcin Özdemir ,Belediye Başkanımız Münür Şahin’i ziyaret etti. İpek Koza Sanatını yaygınlaştırmak için Türkiye’nin değişik illerinde eğitimler veren,ürünleri Almanya başta olmak üzere yurt dışına gönderen sanatçımız Lefke Bezi konusunda Sürekli Eğitim Merkezimize destek olacak. Özellikle Lefke Takılarımızın Almanya ya ihracı için numuneler alan sanatçımız ürünlerimizi çok beğendi. Kültür Bakanlığı İpek Koza İşletmeciliği de yapan sanatçımız bizlere katkı sağlayacak.

Osmaneli’nin geçmişte en önemli ürünü ve halkının geçim kaynağı olan İpek Kozasını tekrar canlandırma projemizede destek olan sanatçımız çalışmalarımızı ilgiyle izledi. BEBKA destekli proje ile Tarihi çarşımızda İş Geliştirme Merkezi oluşturup,kaybolmakta olan sanatları tekrar ayağa kaldırmak için çalışıyoruz.

Osmanlı döneminde halkın rahatlıkla uyguladığı bir sanat olan Koza Levhaları günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatların tekrar öğretilerek geleceğe kazandırılması kararıyla bu konuda yeterli donanım ve bilgi sahibi sanatçılar tarafından öğretilmektedir. Eski zamanlarda ipek kumaşlar ve ipek kadifelerle birlikte kullanılan kozalar,evlerin en güzel köşelerinde; bir aile fotoğrafının etrafında ,yada askere giden nişanlısının resmini süslemiştir.Bir dönem genç kızların, kadınların aile bütçesine katkı sağlamış; Bir teneke yağ karşılığı bir koza levhası yapılmış yada çeyizine kendi elleri ve duygularıyla nakşetmiştir. Günümüzde ise aksesuardan, ev mefruşatına,giyimden sanatsal ürünlere her yerde karşımıza çıkıyor. Yalova da bundan 15 yıl öncesine kadar ipek böceği yetiştirmesi yapılırken günümüzde ise bir proje kapsamında tekrar canlandırılma çalışmaları başlamıştır. Koza işlemesi kursuda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteğiyle T.C .Kültür Bakanlığı Tarafından onaylı kurs olarak ilk defa  Yalova da açılmış olup halen devam etmektedir. Osmaneli de değerli Yalovalı Sanatçı Meral Evcin Özdemir’den destek sözünüde aldık.

Değerli sanatçımıza ve sevgili eşine Osmaneli’ye gösterdikleri ilgi ve destekler için çok teşekkür ediyoruz. İnşallah işbirliğimiz Sürekli Eğitim Merkezimize büyük katkılar sağlayacak ve yöresel ürünlerimizin satışına ve ihracına yardımcı olacak.