KIBRIS LEFKE BELEDİYESİ İLE KARDEŞ BELEDİYE OLDUK

IMG_8211

Köklü bir tarihi bağa sahip olduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefke ilçesi ile imzalanan protokol neticesinde “Kardeş Belediye” olduk.

Osmanlı Devleti tarafından 1 Ağustos 1571 tarihinde fethedilen Kıbrıs Adasının Türkleşmesi ve bir Türk yurdu olma amacından yola çıkarak bu tarihten itibaren ilçemiz Lefke’den (Osmaneli) çok sayıda Türk Kıbrıs Adasına yerleştirilmiş ve daha sonra bu coğrafyada bir Lefke kenti kurulmuştur. Bu münasebetle ilçemiz Lefke (Osmaneli) ile Kıbrıs Lefke kenti arasında çok köklü tarihi bir bağ ve akrabalık ilişkileri bulunmaktadır. Bu tarihi bağa ve akrabalık münasebetlerine binaen bu güzel hatıra tekrar canlandırıldı ve resmiyete döküldü.

Yapılan araştırmalar ve varılan sonuçlar neticesinde TÜRSAB Eğitim Danışmanı ve aynı zamanda Belediyemiz Turizm Danışmanı Dr. Mesut İNAN vasıtasıyla Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Lefke Belediyesi ile irtibat sağlandı. Oluşturulan program çerçevesinde Kıbrıs Lefke Belediye Başkanı Aziz KAYA, iki Belediye Meclis Üyesi ile ilçemize ziyarette bulundu.14 Ocak 2015 Perşembe günü ilçemize teşrif eden misafirlerimizi Belediye Başkan Yardımcımız Hayati KABA karşıladı. Makam ziyareti sonrasında ilçemizde tarihi ve kültürel bir gezi gerçekleştiren misafirlerimiz ilçemizin Kıbrıs Lefke ile sosyal, kültürel ve mimari açıdan benzerliğine dikkat çekti.

Ertesi gün ise Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN, misafirlerimiz ile birlikte Necla Hanım Konağı’nda tertip edilen kahvaltı programında bir araya geldi ve akabinde ilçe merkezimizde ve ilimizde protokol ziyaretlerinde bulunuldu.Lefkeli misafirlerimiz Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN ile birlikte İlçe Kaymakamımız Sn. Edip ÇAKICI’yı makamında ziyaret etti. Lefkeli misafirlerimizin ilçemize teşriflerinden dolayı oldukça hoşnut olduğunu dile getiren İlçe Kaymakamımız Edip ÇAKICI, misafirlerimize birtakım hediyeler takdim etti.

Ardından Belediyemizde Başkanımız Münür Şahin’in makamında Osmaneli (Lefke) Belediyesi ile Kıbrıs Lefke Belediyesi arasında “Kardeş Belediye” protokolü imzalandı. Böylece yüzyıllardır süregelen tarihi bağ resmiyete döküldü ve akrabalık bağları kuvvetlendirilmiş oldu.

İlçemizdeki ziyaretlerini tamamlayan misafirlerimiz Bilecik Valimiz Sn. Ahmet Hamdi NAYIR ve Bilecik Belediye Başkanı Selim YAĞCI’yı makamında ziyaret etti. Aynı zamanda Bilecik Şeyh Edebali Türbesini ve Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesine de ziyarette bulunan misafirlerimiz ilimizin ve ilçelerimizin tarihi değerlerine tanıklık etti.

Üç gün boyunca süren ziyaretin son gününde misafirlerimiz Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN ile birlikte tarihi anlamda çok ayrı bir önem arz eden İznik ilçesine ziyarette bulundu. Tarihi Lefke Kapı önünde Belediye Başkanımız Münür ŞAHİN ile birlikte bir hatıra fotoğrafı çektiren Lefke Belediye Başkanı Aziz KAYA ve beraberindeki Belediye Meclis Üyeleri Kıbrıs Lefkeli olarak Osmaneli Lefke’ye gelmekten burayı görmekten oldukça mutlu olduğunu dile getirerek bundan sonraki dönemde iki Kardeş Belediye arasındaki işbirliğinin artarak devam edeceğini, güzel bir akrabalık ve dostluk bağı kurulduğunu ifade etti. Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN ise böyle tarihi bir bağın bu düzeye ulaşmasından dolayı gurur duyduğunu dile getirerek bundan sonraki süreçte yapılacak olan sosyal kültürel işbirliklerinde beraber hareket edileceğini söyledi.