OSMANELİ BELEDİYESİ “MURAT 124 SEVDALILARI”NI PROF DR YUNUS SÖYLET İÇMELER TESİSLERİNDE BULUŞTURDU

03-IMG_9727

6-8 Temmuz tarihleri arasında ev sahipliği yaptığımız murat 124 sevdalıları ilçemizi renklendirdi.Türkiye’nin her yerinden Murat 124 sevdalılarının oluşturduğu grup Osmaneli Belediyesi Prof Dr Yunus Söylet İçmeler Tesislerimizde buluştu.150 Murat 124 aracının bir araya geldiği organizasyonda araclar bakımlı görünümleriyle büyük ilgi topladı.

Osmaneli Belediyesi “Murat 124 sevdalıları”grubunu sonraki yıllardada ağırlıyarak etkinliği geleneksel hale getirecek.Koç Grubunun İtalyan şirketi FIAT grubuyla oluşturduğu ortaklık olan TOFAŞ Türkiye’de ilk otomobilini Murat 124 olarak üretmişti.Murat 124 ya da Hacı Murat, 1971 yılında Tofaş’ın Bursa fabrikasında Fiat 124 şasesine oturtularak Türkiye’de yabancı lisansla üretilen ilk otomobil olmuştu.Yıllarca yerli parca oranı artarak devam Murat 124 aracları üretimi piyasada büyük bir paya sahip olmuştu.

Murat 124 1971-1977 arasında 134 bin 867 adet üretilmiştir. Kuş serisinin üretiminin başlamasıyla üretimi durdurulmuştur. 1984 yılında Tofaş Serçe adıyla yeniden üretimine başlanmış, 1995 tarihinde bu kez tamamen durdurulmuştur.

Murat adı Fiat markasının Türkiye’ye uyarlanmasıdır. Koç Holding ve Fiat bu isim değişikliğiyle Türk tüketicisine yerli bir otomobil sunumunu vurgulamak için yapılmıştır. Fiat, İspanya’da da aynı isim değişikliğini o zamanki ortağı Seat ile de uygulamış, İspanya’da satışa sunulan Fiat araçları Seat adıyla satılmıştır.

Fiat 124, Avrupa’da Yılın Otomobili yarışmasında 1967’de birincilik ödülünü almıştır.

2002 yılında çıkan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimi ile yollardaki Murat 124′ ler azalmaya başlamıştır. Yani 2002 yılından sonra devlet tarafından toplatılıp hurdalığa kaldırılmaya başlanmıştır. Ne kadar toplatılsa da yollarda onları görmek hâlâ mümkün. Reklam filmleri ve sinema filmleri sayesinde bu Murat 124′ e olan ilgi artmaya başlamıştır. Bu da antika otomobil sevenleri tetiklemiş ve toplum içinde “Hacı Murat” veya “Hacı Muro” diye adlandırılan otomobilleri modifiye yaparak trafiğe sürmeye başlamışlardır. İlk üretilen ve seri no 0001 olan Murat 124, Bursa’daki TOFAŞ Anadolu Arabaları müzesinde görülebilir.

Osmaneli artık müzelik olan Murat 124 otomobillerini yakından inceleme fırsatınıda buldu.Osmaneli sokaklarınıda dolaşan Murat 124 sevdalıları yaklaşık 150 arac ve 500 kişiyle Prof Dr Yunus Söylet İçmeler Tesislerimizde kamp kurdu.3 gün süren etknlikler sonrası renkli şölen bu yıl için sona erdi.

5 yıl önce sosyal medyadan haberleşerek bir araya gelerek ”Murat 124 Sevdası” adıyla grup oluşturan araç sahipleri, Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bir araya geldi.
Osmaneli İçmeler Tesisleri’nde bir araya gelen araç sahiplerinden Sinan Demir, ve organizasyonu gercekleştiren Ali Demir etkinliği 5 yıldır devam ettirdiklerini söyledi.

Demir, oluşturdukları grubun 20 bin üyesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
Osmaneli Belediye Başkanımız Münür Şahin organizasyonda emeği gecen “Murat 124 Sevdalılar” grubuna yöneticilerine ve ilçemizi ziyaret eden kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.Yine bu organizasyonda büyük emeği olan Belediye Meclis üyemiz Saim Taşkın’a,bu etkinliği Türkiye’ye duyuran değerli basınımıza,etkinliği ziyaret eden değerli Osmaneli halkına ve organizasyonda yer alan yöneticilerimize ve çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum dedi.tesislerinde grubumuzu ağırlayan Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’e ve belediyemiz yöneticilirine çok teşekkür ediyoruz”dedi.

Osmaneli Belediye Başkanımız Münür Şahin organizasyonda emeği gecen “Murat 124 Sevdalılar” grubuna yöneticilerine ve ilçemizi ziyaret eden kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.Yine bu organizasyonda emeği olan Belediye Meclis üyemiz Saim Taşkın’a,bu etkinliği Türkiye’ye duyuran değerli basınımıza,etkinliği ziyaret eden değerli Osmaneli halkına ve organizasyonda yer alan yöneticilerimize ve çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum dedi.