OSMANELİ GÜN GEÇTİKÇE TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKUSUNA DEĞER KATIYOR

14192798_10154480174699530_1720525192235866610_n

Osmaneli Belediyesi tarihi Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Ortodoks Kilisesi’ni Arkeoloji ve Etnografya müzesi olarak oluşturuyor.

Osmaneli, kuruluşu M.Ö. 8000’li yıllara dayanan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi çok farklı imparatorluklara ev sahipliği yapmış bir yer olduğu için köylerinde ve çeşitli yerlerinde Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami ÖZTÜRK Hocamız, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri Ezgi Demirhan ve Haralambos Nikolatidis tarafından arkeolojik kazılar yapılarak bazı tarihi kalıntılar ve eserler ortaya çıkarıldı.

Osmaneli Merkez ve civarındaki köylerinde çıkarılan değerli Tarih ve Kültür Varlıkları gerekli izinler alındıktan sonra Aya Yorgi Kilisesi ve bahçesinin devamında kamulaştırılan yere konulmaya başlandı.

Osmaneli’nde büyük heyecan yaratan tarihi eserler ve çevirileri Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi’ne ayrı bir renk katacak. Kilise, düzenlemeleri yapıldıktan sonra birçok ziyaretçiyi ağırlayacak.

Osmaneli (Lefke)’nin gün geçtikçe tarihi ve kültürel dokusunun değerlendirildiğini belirten Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN: “Bir aylık çalışma için oluşturulan Akademisyenlerin, İl Müze, Kültür Müdürlüklerimizin ve Osmaneli Belediyemizin destekleri ile devam eden çalışmalarda emeği geçen Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami hocamıza ve ekibine, Bilecik Arkeoloji Müzesi Bakanlık Temsilcisi Abdurrahman AKTAŞ’A ve Osmaneli Belediyemizin Turizm grubuna teşekkür ediyorum” dedi.