DUYURULAR

OSMANELİ VE OSMANLI YEMEK ÇEŞİTLERİ VE KÜLTÜRÜ KİTAP OLUYOR.OSMANELİ GASTRONOMİ TURİZMİNDE DEĞER OLACAK.

OSMANELİ VE OSMANLI YEMEK ÇEŞİTLERİ VE KÜLTÜRÜ KİTAP OLUYOR.OSMANELİ GASTRONOMİ TURİZMİNDE DEĞER OLACAK.

Bilecik Valiliği,Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi,Bilecik Ticaret Odası. BEBKA ve Belediyelerimizin destekleri ile başlatılan ve Mesut Kaplan Hocamız tarafından yürütülen “ilçelerimizin,ilimizin yemek çeşitlerini ve Osmanlı mutfağını tespit etmek ve arşivleme Projesi”Osmaneli’den başladı.

Osmaneli Belediyemizin katkılarıyla,Prof Dr Yunus Söylet İçmeler Tesislerimizde ilk çalışma yapıldı.Proje yürütücüsü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Mesut Kaplan yaptığı açıklamada;”Bugün Osmaneli de proje kapsamında çalışmalara başladık.İlk olarak Ovmaç Çorbası,Borani,Lor Peynirli Erişte yemekleri için Osmaneli Belediyesi Prof Dr Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde kadınlarımızın sunumlarını test ettik ve bu yemekleri arşive aldık.Osmaneli de 50 ye yakın yemek çeşidini kitaba dönüştürüp,tariflerini oluşturarak arşivleyeceğiz. Sonrası Bilecik ilinin tüm ilçelerinin aynı şekilde yemek türlerini oluşturup arşivleyeceğiz.Her yemeğin reçetesi,yapım tekniği,tescil dosyası hazırlanarak tescil işlemini gerçekleştireceğiz.Böylelikle Gastronomi Turizmi açısından çok önemli olan ilçelerimizin,ilimizin ve Osmanlı mutfağının Arşivi,tarifi,kitabı oluşacak ve ölümsüzleşecek.Çalışmalarda bize destek olan ve projeye iştirak eden,tesislerini kullandıran Osmaneli Belediyesine ve Başkan Münür Şahin’e çok teşekkür ediyoruz”dedi.

Başkan Münür Şahin yaptığı açıklamada;”
OSMANELİ BELEDİYESİ GASTRONOMİK ÖZELLİKLERE SAHİP YÖRESEL ÜRÜNLERİN TESCİL ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
İlimizde turizm ve buna bağlı gelişen çeşitli alanlarda çalışmalar hızlanmıştır. Gastronomik önem taşıyan yöresel ürünler Coğrafi işaretli yöresel gastronomik ürünlerin tescile konu olan niteliklerine uygun olarak üretim sürecine ait standartların korunması, ciddi bir denetim, organizasyon ve en önemlisi sürdürülebilir bir sistem gerektirmektedir. Bu çabalar sonucunda Osmaneli yemek kültürüne ait olan ürünlerimizin incelenmesi ve tescil özelliği taşıyan ürünlerin dosyalarının hazırlanması için B.Ş.Edebali Üniversitesi, Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mesut Kaplan ile beraber çalışmalar başlamış olup, mayıs ayı içerisinde sonuçlandırılması planlanmıştır.
Bu çalışma ile İlimizin Yöresel ürünler hakkında yapılmış olduğumuz çalışmaların desteklenmesi, özelliklerinin tespit edilmesi, reçetelerinin çıkartılması, üretim şekillerinin standardize olması ve yaygınlaştırılmasına çalışılacaktır.Mesut Kaplan Hocamıza çok teşekkür ediyoruz,her konuda bize destek olan hocamızın hakkı ödenmez”dedi.

Okunma Sayısı: 16

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu

*