“VALİMİZ TAHİR BÜYÜKAKIN’IN “BİLECİK İSMİNİN ERTUĞRUL OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ” ÖNERİSİNİ DESTEKLİYORUZ”

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bilecik Valisi Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN’ın uluslararası sempozyumda yaptığı konuşmada, “Bilecik isminin Ertuğrul olarak değiştirilmesi konuşulsun, tartışılsın” demesi, yerel ve ulusal basında oldukça yankı buldu. Bilecik Valisi Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN’ın bu fikrine Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN de destek olduğunu belirtti. Başkanımız yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“1885 yılında Bilecik merkezli Ertuğrul Sancağı ismi, 1926 yılında kadar kullanılmıştır. Bilecik isminin üzerinde bir değer olan ve daha geniş bölgeyi içeren Ertuğrul ismi, bir kez daha kamuoyunun tartışmasına açıldı.

Bilecik Valisi Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN’ın “Bilecik’in isminin Ertuğrul olarak değiştirilmesi konuşulup tartışılsın” diyerek “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ortak teması insana ait olan tüm değerlerin gündeme alındığı insana dair her ne varsa bunun ana fikir olarak masaya yatırıldığı toylar yapılabilir. Bilecik’i Ertuğrul adıyla yeniden diriltmek, şehirler kuran bir şehir olarak yeniden ayağa kaldırmak olabilir” önerisi aslında Bilecik için bir değer katma girişimi olarak da değerlendirilebilir.

Bilecik tarihine kısaca baktığımızda, kentin Antik Çağ’daki hayatı, tarih kaynaklarında Bilecik’i de içine alan Bitinya (Bithynia) bölgesinin genel tarihi içinde gösterilir. Bitinya bölgesinin bilinen tarihi M.Ö. 1950’lerde burada yaşayan Trakya kavimlerinden Thynler’le başlar. Bölge daha sonra Mısır, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun yönetimine geçmiştir. Bilecik’in bilinen ilk adı Belekoma’dır. Bilecik isminin de buradan geldiği bilinmektedir.

Bilecik 1885 yılına kadar Söğüt, Yenişehir, İznik, İnegöl ve merkezi, Bursa olan Hüdavendigar Vilayetinin kazaları idare edilmekte iken, 30 Ağustos 1885 tarihli Sultan II. Abdülhamid döneminde, Bilecik merkezli Ertuğrul sancağı kurumlu, Söğüt, İnegöl ve Yenişehir Ertuğrul sancağına bağlanmıştır.

23 Nisan 1920 yılında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan iki milletvekili, Ertuğrul mebusları olarak isimlendirilmiş ve görev yapmışlardır.
29 Ağustos 1926 yılına kadar Ertuğrul ve Bilecik isimleri bir arada kullanılmaya devam etmiştir. İki isim çeşitli karışıklıklara sebebiyet vermesinin önüne geçmek maksadıyla Bilecik ismi kullanılmaya karar verilmiştir.

Osmaneli ilçemizin de antik çağlardan başlayarak dokuz isme sahip olduğu ve bunlardan en çok kullanılanların Melagina, Pefka, Lefkos, Leukai, Lefke olduğu bilinmektedir.1914 yılında Osmanlı Padişahı Mehmet Reşat tarafından yayınlanan bir fermanla Lefke ismi Osmanili olarak değiştirilmiş ve şu anda da Osmaneli olarak, Osmanlı imparatorluğunun kurucusu Osman Gazi ismiyle anılmaktadır.

Bilecik ilinin isminin de, Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi ismiyle “ERTUĞRUL” olarak değiştirilmesi bizleri heyecanlandırıyor. Daha önceleri de çok kez gündeme gelen bu isim değişikliği talebinin gerçekleşmesi için tüm Bilecik halkı ve ilçeleri destek olmalıdır. Yakın bir dönemde bütün şehir olması beklenen Bilecik için, son kez Bilecik valimizin bizlerden de destek gören önerisi, ilimiz için Ertuğrul ismi, Osmanlı’nın kuruluş yerine yakışacaktır.”

Saygı ve Sevgilerimle

YMM Münür ŞAHİN